lundi 9 janvier 2012

Paëlla valenciana - revizitata


In week-end ma uitam la pozele din Spania si mi-am adus aminte de o reteta originala cum numai in Spania gasesti, ingredientul principal fiind sofranul cel mai scump condiment din lume. Este o planta mediteraneana care se utilizeazaa in medicina si alimentatie. In Spania sofranul este cultivat in Provincia La Mancha.
In medicina este utilizat datorita proprietatilor sale afrodisiace, purgative, aromatizate. Este un bun stimulator digestiv.
In homeopatie este utilizat pentru relaxare si impotriva depresiei.

Sofranul este indispensabil  in unele mancaruri cum ar fi :
- risotto in Italia
- paella in Spania
- bouillabaisse in Franta (Regiunea Provence)
- aromatizarea mancarurilor de miel, orez, pui, oaie in tarile arabe.

Paëlla era pe vremuri considerata mancarea saracilor. In fiecare week-end familia se reunea la masa si fiecare aducea ce avea pe acasa. Asa ca mi-am ‘consultat’ frigiderul si am constatat ca am ingredientele principale pentru o paëlla valenciana:

- un chorizo dulce sau picant
- un ardei gras rosu
- un ardei iute
- 4 pulpe de pui superioare
- 100 gr de costita
- 100 gr de fasole verde
- 200 gr de creveti decorticati
- 200 gr de fructe de mare
- 2 rosii proaspete decojite
- 1 ceapa medie
- 1 esalota
- 2 catei de usturoi
- 1 cana de orez basmati
- 1 cana de vin alb sec
-1 pachet de sofran
- 2 cani de supa de legume
- ulei de masline
- sare

Am calit prima oara  ardeiul gras, ardeiul iute, ceapa, usturoiul si am adaugat rosiile proaspete  decojite. Am pus la fiert in apa clocotita fructele de mare ( pentru ca au un miros puternic atunci cand sunt proaspete). Am scos legumele si le-am pus deoparte, apoi am prajit pulpele si costita. Am adaugat apoi legumele peste carne, fasolea verde, orezul, cana de vin, fructele de mare si cele 2 cani de supa de legume. Trebuie mestecat continuu pentru a nu se lipi. Adaugam crevetii si sofranul si mai lasam sa fiarba inca 10 minute.

Pe curand cu noi retete!