dimanche 5 février 2012

Andiva si proprietatile ei curative

Andivele originare din Belgia sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.

Astazi va recomand o reteta extrem de simpla si foarte sanatoasa din zona Picardie (Nordul Frantei) tocmai buna pentru zilele de iarna :

Supa de andive  din zona Picardie

- 2 andive mari
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 1 litru de supa de legume
- 50 grame de unt
-1 galbenus de ou
- 150 grame smanatana
- sare si piper dupa gust

Se pune untul la incins apoi se taie morcovul si ceapa in bucati cat mai mici si se pun in untul incins. Se adauga supa de legume, cartoful cuburi, andivele (spalate intr-un jet de apa foie cu foaie). Se lasa sa se fiarba circa 20 de minute apoi se pun intr-un blender. La sfarsit punem si smantana si galbenusul de ou adaugand treptat supa peste ele. Mai lasam sa fiarba impreuna la foc mic circa 10 minute, punem sare si piper. Servim supa cu patrunjel proaspat si cu paine prajita. Pofta buna.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire