samedi 31 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil - Boulghour

Am mai descoperit o cereala „minune” la raionul bio, extrem de buna la stomac si care are cam aceleasi proprietati ca si quinoa. Boulghour este o cereala de origine turca; este de fapt un grau dur care se gateste la vapori. Aceasta planta are aceleasi valori energetice ca si pastele sau grisul. Este bogata in fier, fosfor, magneziu si vitamine.

Va recomand o reteta simpla si sanatoasa :

Pilaf de boulghour cu creveti

-         10 creveti decorticati
-         2 rosii proaspete decojite
-         chimen, coriandru, busuioc, sare, piper alb
-         1 ½ ceasca de boulghour
-         3 cesti de apa
-         1 ceasca de orez
-         1 cub Knorr de legume
-         1 pahar de vin alb sec (250 ml)
-         1 mana de sparanghel
-         2 linguri de muguri de pin
-         1 ardei gras copt ( eu il ung cu un pic de ulei de masline si il pun la cuptor, apoi il intorc pana se coace bine).

Punem apa la fiert. Adaugam un pic de sare. Dupa ce s-a fiert punem boulghour-ul, orezul si cubul de legume. Il lasam sa fiarba amestecand continuu. Se adauga apoi rosiile decojite si condimentele.
Separat punem sparanghelul la fiert circa 10-15 mn si punem crevetii la prajit intr-o cratita cu ulei de masline si un pahar de vin alb.
Peste orez si bourghour se pun crevetii si sparanghelul si la sfarsit ornam cu muguri de pin si ardeiul copt.

Pe curand!