mardi 20 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil – Doua idei de retete

1. Pizza hawaiana
  
-         1 ananas bio
-         200 gr de mozzarela italiana
-         jambon de pui slab in saruri
-         piper, sare si oregano
-         blat de pizza

300 de grame de faina bio, 10 grame de drojdie proaspata de bere; 1 lingura de zahar, 2 linguri de ulei de masline, 120 ml apa calda.

Intr-o ceasca punem drojdia cu zaharul, o lingura de faina si le acoperim cu 2-3 linguri apa calda. Amestecam putin, apoi lasam sa creasca. Pregatim intr-un vas faina amestecata cu sare.
Facem o gaura in mijlocul fainii si turnam maiaua (drojdia crescuta in ceasca). Amestecam faina cu maiaua, turnam restul de apa calda si uleiul. Framantam aluatul cateva minute, pana devine neted si nu se mai lipeste de maini. Il lasam in vas, acoperit cu un prosop, sa creasca cam o ora.
Dupa ce aluatul a dospit, il luam din vas si il punem pe blatul,  peste care am presarat faina. Il mai framantam putin, apoi il intindem cu sucitorul, lasand un aluat de 3-4 mm grosime si un diametru de aproximativ 30 cm. Punem aluatul in tava de pizza, pe hartie de copt (pe aceasta o vom ungem cu foarte putin ulei de masline). Taiem ananasul si jambonul cat mai mic , il punem in tava si apoi cateva bucati mari de mozzarela pe deasupra.
Se baga la cuptor circa 20 de minute, la 180 de grade.
Se serveste cu oregano.

2. Supa crema de dovleac (reteta englezeasca)
Se poate folosi orice dovleac de preferinta mai nefibros

-      1 kg dovleac
-      2-3 cartofi
-      2 cepe mici (echalote)
-      ulei de masline
-      migdale prajite sau nuca prajita
-      cimbru, patrunjel
-      sare si piper negru proaspat macinat

Dovleacul se spala bine, se taie si se curata de seminte, dupa care se coace la cuptor la 180°C circa 40 de minute (20 de minute pe o parte, 20 de minute pe celalalta parte). Cartofii se taie si se pun la fiert (ca pentru piure). Cand s-a copt dovleacul, se scoate miezul cu lingura. Ceapa se curata si se prajeste usor in ulei de masline, se adauga dovleacul si cartofii. Ingredientele se dau prin blender si se adauga smantana, patrunjel verde proaspat, cimbru, migdale prajite (ce va place) si se serveste cu paine prajita.