jeudi 15 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil – Regimul meu alimentar pentru SII


Inceputul unui regim consta in integrarea alimentelor usor de digerat (supa – crema de legume) din toate grupele alimentare. Evit, desigur, alimentele care imi fac probleme si incerc sa le integrez pe cele care sunt necesare unui echilibru alimentar. Retete mele se bazeaza intotdeaua pe acest principiu.
Pentru a cunoaste mai bine SII am facut o scurta vizita la nutritionist si mi-am cumparat si cateva carti despre acest sindrom (din pacate in Romania nu am gasit mare lucru despre SII, iar ce am gasit sunt cu totul invers decat aici in Franta).
Asa ca sunt propriul meu cobai de cativa ani de zile, si sper sa ma redresez curand. Daca te duci la medic, te asigur ca in afara faptului ca iti da un pumn de medicamente, mare lucru nu iti face. Cel mai important lucru este cunoasterea propriului tau organism.
Am adoptat un regim  strict ( pe care o sa il prezint si pe blog). Momentan nu sunt mari diferente in ceea ce priveste durerea, asta si pentru ca inca e devreme sa ma pronunt...ce-i drept, nu fumez, nu beau cafea, nu beau alcool, deci, astea le-am putut scoate din start din viata mea...
Am fost nevoita insa sa renunt la ciocolata, bauturi gazoase, la legume ca: ceapa, usturoi, castraveti, salata, rosii, conopida, varza de toate tipurile, fasole uscata, lentile, vinete (candva febletea mea) si am incercat sa le inlocuiesc cu legume precum : morcovi, cartofi dulci, andive ( fierte un pic in aburi), usturoi - pe care l-am inlocuit cu ghimbir, orez basmati si salbatic (doar o data pe saptamana), cartofi (doar o data pe saptamana).
M-am orientat mai mult spre alimente bio, nu pentru ca e la moda acum, ci pentru ca sunt facute intr-un mediu natural si deci nu contin pesticide.
Fructele raman inca greu de „ghicit”. De exemplu am facut un compot de pere care mi-a facut rau, in schimb am cumparat un suc natural bio de portocale si nu am avut absolut nimic.
Atentie mare la citrice si kiwi, nu le recomand. Am avut extrem de multe probleme de stomac din cauza lor. In schimb ma bucur ca nu am renuntat la ,,febletele” mele : ananasul si pomelo. De cate ori am mancat nu am avut absolut nimic.
Merele coapte am vazut ca fac bine.
 Recomand o reteta extrem de simpla :
-         un foietaj; 4 mere; nuca, miere si un ou.
Se curata merele de coaja si de samburi. In gaura care a ramas se pune jumatate de lingurita de miere si putina nuca, apoi se infasoara cu foietajul, se da cu ou si se baga la cuptor 40 de minute. Usor de facut, practice si bune pentru stomac.

Pe curand!


Revin cu cateva retete pentru Sarbatori!